loading.gif
mobile-banner-bg

crossYALAN HABER

“Binayı Yapan Iraklı Bir Müteahhit, Merdiveni Yapan Bir Japon Şirketi” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

İddiaya konu fotoğraf montaj yöntemiyle manipüle edilmiştir. Fotoğrafın montajlanmamış orijinal hali, 2013’te Halep’te yaşanan bir hava saldırısının ardından AFP muhabiri tarafından çekilmiştir.

crossYALAN HABER

“AFAD’dan Acil Gönüllü Çağrısı” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Sosyal medyada “Acil Gönüllü Çağrısı” başlığıyla paylaşılan, “3 bin kişilik AFAD çadır kentindeki çalışmalarda yer almak üzere kadın ve erkek gönüllülere ihtiyaç vardır” iddiaları asılsızdır. AFAD’dan yapılan bir “Acil Gönüllü Çağrısı” söz konusu değildir. 166 bin 334 arama kurtarma ve destek personeli afet bölgesinde çalışmalara devam etmektedir. İhtiyaç halinde bölgelere personel sevkiyatı planlama doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

crossYALAN HABER

“Gaziantep’te Yağma Yapmaya Kalkışan Suriyeliler Tekme Tokat Dövüldü” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

İddiaya konu görüntülerdeki olayın deprem bölgesiyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Görüntülerin 2022 yılının Eylül ayında, Sakarya’nın Serdivan ilçesinde yaşanan bir olaya ait olduğu tespit edilmiştir.

crossYALAN HABER

“Kahramanmaraş’ta Volkanik Hareketlilik Var” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül, petrol veya gaz çıkışı söz konusu değildir. Ayrıca bölgede volkanik patlama oluşturacak kayaç grubu da bulunmamaktadır. Görüntülerdeki toz bulutu, deprem etkisiyle basit bir kütle hareketi sonucu meydana gelmiştir.

crossYALAN HABER

“Mersin’e Gönderilen Akaryakıt Gemisi EPDK Tarafından Engellendi” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, ‘gemileri engelleme’ gibi bir yetkisi yoktur. İddiaların aksine, EPDK bölgeye daha fazla akaryakıt ulaştırılması için azami gayret göstermektedir.

crossYALAN HABER

“Türkiye-Suriye Sınırındaki Bazı Duvarlar Yıkıldı, Çeteler Türkiye’ye Giriyor” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Suriye sınırında yer alan 837 kilometrelik modüler beton duvarda herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Sınır güvenliği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolündedir ve herhangi bir zafiyet söz konusu değildir.

crossYALAN HABER

“Hatay’da Yapı Denetim Müdürlüğü’ndeki Evraklar Yok Edilmeye Çalışılıyor” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü Binasının büyük bir bölümü depremde hasar görmüş ve yıkılmıştır. Ağır hasar alan İl Müdürlüğü binasının hemen yanında bulunan ek hizmet binasına izinsiz bir şekilde giren şahıslar, il müdürlüğü ana binasındaki yangın merdiveninin ek binanın üzerine çökme riskine karşı çıkarılmıştır. Mukavemet gösteren kişiler, sosyal medya aracılığıyla “Çeşitli evrakların yok edilmeye çalışıldığı” iddiasını ortaya atmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, evraklarını matbu olarak tuttuğu gibi, bütün resmi yazışma ve raporlarını Belgenet üzerinden dijital ortama anlık olarak aktarmaktadır. Ek binadaki tüm evraklar, diğer tüm resmi evraklar gibi İl Müdürlüğü arşivine taşınacaktır.

crossYALAN HABER

“Deprem Bölgesinde İnsansız Hava Araçları Kullanılmadı” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Depremin hemen ardından Şanlıurfa ve Batman’dan havalanan 2 adet Bayraktar AKINCI TİHA, görev uçuşları için bölgeye gitmiştir. Deprem bölgesi ilk günden itibaren AKINCI’nın kamerası ile görüntülenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, deprem bölgesinde kullanılan Türk savunma sanayiinin geliştirdiği teknolojileri, sosyal medya hesabından paylaşmıştır. Buna göre 50 insansız hava aracı ile 1000 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da depremden etkilenen 10 il için Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden 12 adet uçak, İHA ve Göktürk uydusundan gelen anlık görüntülerle ön hasar tespit çalışmaları yapmıştır.

crossYALAN HABER

“Kahramanmaraş’taki Depreme ABD’li Şirketin Açtığı 6 Bin Metrelik Petrol Kuyusu Sebep Oldu” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Kahramanmaraş ili sınırları dahilinde günümüze kadar 3 adedi Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü ve 1 adedi özel şirketlerin müştereken olmak üzere toplam 4 adet sondaj kuyusu açılmıştır. Bu kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlanılmamıştır. Bölgede, iddia edildiği gibi 6 bin metre derinlikte kuyu bulunmamaktadır. Açılan petrol arama kuyularının çapı ortalama 24 cm çapında olup, iddiaya konu görüntülerin petrol kuyularına ait olması mümkün görülmemektedir. Ayrıca, Kahramanmaraş ilini kısmen kapsayan petrol ruhsatları kamu kurumu ve yerli özel şirkete aittir. Bahse konu kuyular, gerek çevreye ve gerekse o çevrede yaşayan insanlara ileride herhangi bir zarar vermemesi için dünyada kabul görmüş olan yöntemlerle mühürlenmiştir.

crossYALAN HABER

“Kurtarma Çalışmalarını Takip Eden Muhabire Polis Tekme Attı” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Sahadaki ekiplerden alınan bilgiye göre, böyle bir olayın hiç yaşanmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerine de böyle bir konunun intikal etmediği öğrenilmiştir.

crossYALAN HABER

“Hatay’da Baraj Patladı” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

AFAD, Devlet Su İşleri İdaresi ve bölgede afetle ilgili çalışma yürüten ekiplerden edinilen bilgilere göre, Hatay’da meydana gelen herhangi bir baraj patlaması söz konusu değildir.

crossYALAN HABER

“13-14 Yaşındaki Depremzedeler İstismar Edildi” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Zafer Partili Ümit Özdağ’la görüşen bir vatandaşın, “Hassa’da, Suriyelilerin sınırdan geçip 13-14 yaşında kızlara tecavüz ettiğini öğrendik. Olay polis kayıtlarına geçti. Kızlar şu anda Kuvvet Komutanlığı’nın korumasında” şeklindeki iddiaları tamamen asılsızdır. Bölgedeki emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kayıtlara geçmiş böyle bir olay söz konusu değildir. “İstismar sonrası askerimizce korunmaya alınan kız çocukları” iddiasının, halkı kin ve düşmanlığa tahrik amacıyla yapılan bir manipülasyon olduğu tespit edilmiştir.

crossYALAN HABER

“Avusturya Kurtarma Ekibi Bir Çocuğu Kurtaracakken Türk Ekibi Durdurdu” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Görüntülerde, Avusturya Ordusu Afet Yardım Biriminden (AFDRU) gelen ekibin Grup Komutanı, nasıl çalıştıklarını anlatmaktadır. Görüntülerdeki şahıs, enkaz altında yetişkinlerin ve bir bebeğin yerinin tespit edildiğini, onlarla yeniden temas kurmaya çalıştıklarını ve çalışmaların devam ettiğini bildirmektedir. Bütün bu operasyonun amacının, enkaz altından mümkün olduğunca fazla sayıda insanı canlı çıkarmak olduğunu ifade etmektedir. AFDRU ekibinin Grup Komutanının konuşmaları, kasıtlı bir şekilde yanlış tercüme edilerek manipülasyon amaçlı servis edilmiştir.

crossYALAN HABER

“Hatay’da Depremzedelerin Sığınabileceği Çadırlar Dağıtılmadı” İddiası

tickDOĞRUSU NE?

Hatay’da, AFAD koordinesinde Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının ekipleri ile askerler ve gönüllüler tarafından binlerce çadır kurulmuştur. Deprem felaketinden en çok etkilenen illerimizden biri olan Hatay’da, şu ana kadar kurulan çadır sayısı 8 bin 924’tür ve bu sayı sürekli olarak artmaktadır. Sevkiyat durumundaki çadırlarla birlikte, ilk aşamada 15 bin çadır kurulması hedeflenmektedir.

crossYALAN HABER

Mersin’deki KYK Yurdu ile İlgili İddialar

tickDOĞRUSU NE?

Depremzedelerin kullanımına tahsis edilen KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu’na sadece depremden dolayı mağdur olanlar yerleştirilmiştir. AFAD koordinesinde ilgili kurumlar tarafından yaşlı ve çocuklar öncelikli olmak üzere afetzedelerin yurtta barınmaları sağlanmıştır. Yurt yetkilileri, sosyal medyada iddia edildiği gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve herhangi bir şikayet almadıklarını belirtmiştir. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medyada yer alan iddialar üzerine ilgili yurda gitmiş ve odaları tek tek gezerek herhangi bir olumsuzluğa rastlamadığını ifade etmiştir. Provokasyon amaçlı sosyal medya paylaşımlarına itibar edilmemelidir.